Borról neked

Egy kedves kolléganőm vitt el még szeptember elején Herczeg Ágnes és Pánczél Andrea közös könyvének, a  Borról neked  – A pincétől a hálószobáig bemutatójára a Divino-ba. Jó hangulatú, a fülledt kora őszi levegőnek és a sok vendégnek köszönhetően igazán forró bemutatóban volt részünk. Örültem is, hogy a két hölgy Miklós Csabival gondoskodott a frissítő kortyokról.

IMAG1305_1

Mivel már jó ideje követem Ági munkásságát, alig vártam az új könyvet. Nem kellett csalódnom. A Borról neked egyszerűen, de nagyszerűen tárja elénk azt a – sokak (lányok) számára – még – ködös világot, amiben  olyan jó elmerülni. A célközönség a fiatal nők, lányok, akik szeretn(én)ek jó borokat inni és nem szeretnének – nos hát, hogy is mondjam: beégni. Szuper bédekker a borok világába – és még annál is többe. Egyszerre veszi át az alapvető dolgokat (szőlő, fajta, bor, borvidék, kóstolás, stb.) és kalauzol el minket egy nagyon csajos világba.  Választ találunk a minket, nőket igenis foglalkoztató kérdésekre: Mit főzzek és mit igyunk hozzá, ha jön a nagy Ő (vagy egy kisebb Ő)? Hova menjünk  bulizni? Mit igyunk a csajokkal? Hova menjünk kirándulni, ha szép környezetben, jó borokat szeretnénk  fogyasztani?  Hol fesztiválozzunk? Milyen boros filmeket érdemes megnézni? Tehát kapunk ötleteket pincétől a hálószobáig.

Amellett, hogy a könyv szisztematikusan végigvezet minket a borvidékeken, főbb fajtákon, legfontosabb tudnivalókon, roppant szórakoztató is. Én nem egy sornál nevettem fel hangosan olvasás közben egy pohár bor mellett az erkélyen. (És igen, nem ciki egyedül inni: “szerintünk nem csak az ökör iszik magában, hanem néha mi, lányok is – egyáltalán nem elítélendő módon.” Köszönöm a megerősítést :))

A kedvenc vihogós részem az örökzöld kérdésre, “A csavarzáras bor rosszabb minőségű, mint a parafa dugós?” adott válasz: A MINISZOKNYA ROSSZABB, MINT ÖREGANYÁM FÖLDIG ÉRŐ ROKOLYÁJA? HÁT NEM, SŐT!

IMAG1403_1

 

P.S.: Mostantól nagyobb hangsúlyt fogok arra fektetni, hogy a szőlőt ne csak gyümölcs és bor formájában vegyem magamhoz, hanem szőlőmagolaj formájában is, mert így külön jót tesz a bőrömnek.