Spárga mánia

Úgy indult, hogy spárgás quiche-t akartam enni. Pár éve nagyon sokat sütöttem mindenféle formában, hússal, hús nélkül, piros zöldségekkel, zöldekkel, kereken, négyszögletesen, stb. Újítás képpen ki akartam próbálni egy gluténmentes verziót is. Kicsi kutatás a neten mindenféle gluténmentes recept után, amiből egyik sem tetszik – de mindegyikből hozok valamit.

Végül egy meleg májusi zöldspárgát kívánó napon kikísérleteztem a magam tésztaverzióját.

1 egység barna rizsliszt

1 egység csicseriborsó liszt

1 egység kukoricaliszt

fél zacskó sütőpor

2 tojás

Azért írtam egységet, mert ez itt fent nem szentírás, hanem „addig rakom bele a lisztet és a tojást míg tésztaállaga nem lesz” elvet követi. (Még jó, hogy a nagymamám megtanított tésztát gyúrni – szóval, aki ilyet látott, az előnyben.) Miközben pihenni hagytam a tésztát, elrongyoltam spárgát venni – és hazatértem spárgával, retekkel, zsázsacsírával, paprikával, újhagymával, gránátalmamaggal. Kicsit megszaladt a kezem, van ez így. Bort is hoztam, egy Petit Arvine-ra esett a választás.

Miután rájöttem, hogy nincs is nálam a kerek tortaformám, az egész quiche témát újra kellett gondolni: a tésztát leterítettem egyetlen hőálló tálam közepére, téglalapot formáztam belőle, rászórtam egy kis azték fűszerkeveréket, rárétegeztem a laktózmentes krémsajtot, a hagymakarikákat, felsorakoztattam a spárga szárakat és megszórtam Sbrinz sajttal (echte svájci csoda, hasonlít a parmezánra és mivel kemény sajt, kevés a laktóztartalma).

1-P1170134

40 percre be a sütőbe. (Elméletileg előmelegített, de miután bekapcsoltam és elmentem teregetni úgy gondolta, hogy ő ezt ott egyedül nem csinálja tovább, szóval kb. majdnem hideg sütőt használtam…)

3-P1170144

De nézzük a lényeget, az étel és a bor harmóniáját. A Fleur du Rhone Petit Arvine 2015-ből jó választásnak bizonyult. Eredeti svájci fajta, 1602 óta termesztik Valais kantonban. A címkén csirkéhez és tenger gyümölcseihez ajánlják – a spárgát lehagyták. Apró hiba, mert bizony nagyon jól muzsikált a zöldspárga roppanós-zöldes tavaszi frissességével és a krémsajt fanyarságával. Egy estére abszolút elérhető árban, kb. 13 frank.

2-P1170140

Pici szénsav az első kortyokban, édeskés utóíz, fineszes, nem árulja el magát elsőre, ízben és illatban barack, őszibarack.

4-P1170146

  Fleur du Rhone Petite Arvine 2015, Valais

5-P1170150

És egy kis ráadás:

Mivel természetesen nem fogyott el az egész üveg Petit Arvine, volt lehetőség összekóstolni más fogással is. Pár nap múlva vacsira készítettem egy irtó finom pastrami szendvicset, mustárral, paradicsommal, kaliforniai paprikával  – és természetesen egy kis friss spárgával. Meg sem főztem, hagytam roppanni. (A hússal csaltam, nem én csináltam.) Megkockáztatnám, hogy még jobban tetszett a bor a szendviccsel, a savassága jól csúszott a sok friss zöldséggel és a pastrami fűszereit szépen lekerekítette. Egy másik vásárló leírása szerint, a bor kiváló, viszont másnap kemény fejfájással jár a fogyasztása. Ehhez tapasztalataim alapján annyit tennék hozzá, hogy mértéktelen fogyasztása esetén igen.

7-P1170163

Pastrami szendvics spárgával

6-P1170154

 A spárgák figyelnek

8-P1170168

P.S.: Nagyon rákaptam idén a spárgára, jönnek még étel-ital párosítások, amíg a szezon tart!