Sámpájn*

Az idei kerek szülinapomra kaptam a barátnőmtől és párjától egy palack Taittinger Brut Réserve Champagne -t. Bevallom, nagyon meghatódtam és nagyon örültem a meglepésnek, még sosem kóstoltam ilyen pezsgőt, nemhogy egy palackkal kapjak ajándékba. Meg is beszéltük, hogy együtt pattintjuk ki, hogy közösen élvezzük a nedüt. Na ez az, ami az év folyamán nem jött össze, tartogattam a palackot, gondosan elzárva a dobozába, mígnem egy forró nyári napon, amikor már minden frissítő ital elfogyott itthon, bekerült a hűtőbe…

Nos, az élmény magával ragadó volt. 40% Chardonnay, 60% Pinot Noir és Pinot Meunier fajtákból készítették. A színe ragyogó, arany – szalmasárga színű, a buborékok lágyak, de van belőlük bőven. A hab diszkrét és kitartó. Az orrban és szájban egyaránt előtörnek az őszibarackos aromák, a fehér virágok, előjönnek  briósra emlékeztető és mézes ízek  is – amik külön izgalmasak. nagyon kifejező és nyitott, egyaránt gyümölcsös és briós. Friss és harmonikus. Brut Reserve, minimum három éves pincés érleléssel büszkélkedhet, egy nagyon komplex, fejlett aromákkal rendelkező pezsgőt élvezhetünk.

taittinger

Hogy még inkább kedvet kapjunk a pezsgőzéshez, érdemes ellátogatni a pincészet roppant igényes, elegáns és informatív weboldalára is. Ízelítőnek hoztam egy videót, amely rövid betekintést nyújt a Taittinger család történetébe.

Forrás: Champagne Taittinger Youtube Channel 

https://www.youtube.com/channel/UCXUF1Gy6eSLieEEelZa9s2Q 

Jah, és úgy kell ejteni, hogy tetanzsé! Csaxólok, így mondják franciaiul, én nem tudtam 🙂

P.S.: Egy következő posztban elmesélem, az igazi SÁMPÁJN sztorit is 😉